Állatorvosi ellátás, betegvizsgálat

Több, mint 20 éves állatorvosi tapasztalattal, kedves és barátságos kollégákkal állunk a gazdik és a kis kedvenceik szolgálatára.

Bővebben

Amennyiben kedvenceden az alábbi tünetcsoportokat tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz: 

- Megváltozott viselkedés: bágyadtság, fáradékonyság, aluszékonyság, kedvtelenség, tompultság;
- Emésztőszervi panaszok: öklendezés, hányás, hasmenés, hasfájás, bélsárpangás;
- Légzőszervi panaszok: orrfolyás, köhögés, gyakori tüsszentés, nehezített légzés;
- Bőrbántalmak: vakaródzás, szőrhullás, sebzések;
- Mozgásszervi bántalmak: sántítás, ízületi fájdalom, izomgyengeség, csonttörések gyanúja;
- Balesetek, verekedések, vérzések, hirtelen állapotváltozás, rosszullét.

Holisztikus kisállatgyógyászat

Alternatív homeopátiás, Schüssler terápiás, fitoterápiás, lézerterápiás, és fényterápiás kezelések az állatok testi és lelki egészségéért.

Bővebben

Az elsődleges szempont mindig az állat egészsége. Előbb nyúlunk ezekhez a gyógyítási metódusokhoz, mivel kevésbé viselik meg az állat fizikális és mentális állapotát, és jóval kevesebb mellékhatással járnak, mint a klasszikus értelemben vett gyógyszerek. 

Sebészet

A kutyák, macskák sebészeti ellátása során az emberekével azonos körültekintéssel kell eljárni. A sebészet szabályai az orvoslásban és az állatorvoslásban azonosak.

 

Az altatási / operációs beleegyező nyilatkozatot itt találod.

Kérünk, hogy ezt kinyomtatva és kitöltve hozd magaddal!

 

Bővebben
 • Baleseti sebészet
 • Belgyógyászati műtétek
 • Fogászat, szájsebészet
 • Lágyrész sebészet , ivartalanítás
 • Szemműtétek
 • Szülészeti ellátás, császármetszés

 

Az állatokon végzett beavatkozások egy részénél (sebellátás, rtg, szemészeti, fogászati, fülészeti kezelések vagy műtét) szükségünk van arra, hogy a páciens teljes nyugalomban feküdjön, és ne érezzen fájdalmat. Ezekben az esetekben szükséges az állat bódítása/altatása. Nagy hangsúlyt fektetünk a fájdalomcsillapításra, amelyet a műtét előtt kell megkezdeni, a műtét alatt és után fenntartani.

Az altatások egy része szükséghelyzet, hiszen nem tudjuk megértetni állatunkkal, hogy mozdulatlanul viseljen el egy beavatkozást. Az altatás során használt készítményekkel olyan optimális állapotot tudunk teremteni, mely megkíméli kedvencüket a lefogás és a fájdalom okozta stressztől, és ezzel elősegíti a mielőbbi gyógyulást. Az ébredező állatot biztonságosan helyezzük el és a teljes ébren létig gondosan felügyeljük.

 

Plasztikai sebészet:

 

Azt gondoljuk, hogy egy seb akkor tekinthető szépnek, ha már nem, vagy alig látszik a helye. Egy bemetszés az állat testén csak akkora legyen, amennyire feltétlen szükség van a beavatkozáshoz. Véleményem szerint az állat egészségén túl az esztétikai szempontok is ugyanolyan fontosak, mint nálunk, embereknél. 

 

Fontos:

Mint minden altatással járó műtéti beavatkozás kockázattal jár. Javasoljuk, hogy minden esetben kérj részletes tájékoztatást a műtéti kockázatokról állatorvosától és az esetleges otthoni teendőkről!

Fogászat, ultrahangos fogkő eltávolítás

Az állatok a szájukkal fedezik fel a világot, emiatt sokkal sérülékenyebb lehet az ínyük és a foguk. 

Bővebben

Ultrahangsos fogkőeltávolítás, foghúzás

Csakúgy mint nekünk embereknek, a házi kedvencek fogászati ellátása is kiemelt fontosságú feladat. A körükben ugyanis már 3 éves korra 80%-ot meghaladó gyakorisággal alakul ki valamilyen fogászati probléma, ami gyakran vezet más szervek megbetegedéséhez is.

Ennek a helyzetnek a megoldására 3 lehetőség van:

- rendszeres fogápolás;
- rendszeres fogászati ellenőrzés és;
- a fogászati megbetegedések mielőbbi gyógykezelése.

Védőoltások ( Oltási programok)

Légy felelős Gazdi!

Oltási program kutyák, macskák, nyulak, vadászgörények számára mellékletért kattints ide!

BővebbenA védőoltás az állatokat a fertőző betegségek ellen óvja meg. Nem utolsó sorban egészségük megvédése érdekében kell ezt rendszeresen adni kedvencünknek. Az újszülött állatok immunrendszere még nincs felkészülve a környezetben lévő kórokozók elleni védekezésre így a különféle fertőzések ellen kölyök korban "fokozott" védelemre van szükségük. Fontos tudni, hogy csak egészséges állat kaphat oltást. A védelem fentartása érdekében a felnőtt állatok rendszeres oltását sem szabad elhanyagolni!

Műszeres diagnosztika

Fájdalommentesen, a legmodernebb eszközökkel.

 • Röntgen ( digitalis röntgen, azonnali képalkotás)
 • Ultrahangos vizsgálat és vemhesség megállapítása
 • Lézer terápia ( lágy lézer )
Bővebben

 

A műszeres diagnosztika lényege, hogy az állatorvosnak a fizikális vizsgálattal nem követhető elváltozások feltárásához ad óriási segítséget anélkül, hogy káros mellékhatása lenne, vagy az állatnak fájdalmat okoznánk. Rendelőnkben ultrahang, röntgen vizsgálatra és lágy lézer terápiára van lehetőség.

 

lágylézer jelenleg az alternatív gyógyászat eszköztárához tartozik, a fényterápia egyik formájának tekinthető, azonban mindenképpen érdemes tudni, hogy hatása kimutathatóan fizikai törvényszerűségeken alapul. A lágylézer kezelés kis energiájú, a látható tartományba, vagy az infravörös frekvencia sávba tartozó lézersugárral történik. Számos pozitív biológiai hatása miatt széles körben használják, elsősorban a gyulladáscsökkentés, fájdalomcsillapítás területén alkalmazzák, valamint a sebgyógyuláselősegítésére. Nem okoz allergiás reakciókat, sem káros sugár- vagy elektromos terhelést, és nincs semmiféle mellékhatása. A kezelés egyáltalán nem bonyolult és természetesen nem jár semmiféle fájdalommal, száma és gyakorisága a betegség típusától függ, alkalmazható önálló vagy kiegészítő terápiaként.

 

Az ultrahangos vizsgálat a műszeres kiegészítő vizsgálatok közül az egyik legfontosabb, és leggyakrabban használt képalkotó módszer, ami az állatnak nem okoz fájdalmat, nem igényel megerőltető lefogást, és káros hatásai sincsenek. Ultrahanggal a vemhesség már a 20-25. naptól megállapítható

 

A "digitalis" röntgenvizsgálattal (RTG) egy adott szerv vagy szervrendszer kóros anatómiai elváltozásai (mellkasi és hasűri), mozgási-helyzetbeli eltérései, működésbeli zavarai (mozgásszervrendszeri) igazolhatók. Teljesen fájdalommentes, minimális sugárterheléssel járó, egyszerűen, gyorsan kivitelezhető vizsgálati módszer, amely nemcsak a beteg, hanem egészséges állatok biztonsági, szűrővizsgálatára (csípő-, váll-, könyökszűrés) is alkalmazható. Azonnali képalkotás, e-mailben történő képküldési lehetőség

Laborvizsgálat

Vérvizsgálati eredmény 15-20 percen belül!

Bővebben

A laboratóriumi vizsgálatokat általában beteg állatokból nyert mintákból végezzük, de alkalmanként egészséges állatok esetében is szükség van ilyen meghatározásokra. A kapott lelet megerősítheti vagy kizárhatja klinikai diagnózisunkat, s ezáltal az elkülönítő kórjelzéshez nyújt fontos adatokat. Rendelőnkben még aznap elkészül a vizsgálat és kiértékelésre kerül az eredmény. Az utóbbi években az állatorvosi laboratóriumi diagnosztika vizsgálati skálája is jelentős mértékben bővült és folyamatosan szélesedik a spektruma jelenleg is. A laboratóriumi vizsgálatok lehetővé tették olyan elváltozások felderítését (pl. metabolikus zavarok), amely a klasszikus fizikális vizsgálati és képalkotó eljárásokkal közvetlenül nem diagnosztizálhatóak. A laboratóriumi eredmények alapján számszerű adatokból megítélhető egy-egy szerv funkcionális állapota. Egy adott szerv működéséről akkor kapunk teljesebb képet, ha az adott szervre specifikus paraméterek eredményeit együtt értékeljük (un. "szerv-panelek"). Fontos hangsúlyozni, hogy a laboratóriumi eredményt, a részletes fizikális vizsgálat és (szükség esetén) a képalkotó eljárások által kapott információkat együttesen célszerű értékelni.

 

Hematológiai vizsgálat

 

A hematológiai vizsgálat lényege, hogy egy kis mennyiségű vérmintából, egy automata mérőműszer segítségével, valamint a vérkenet mikroszkópos vizsgálatával tájékozódhatunk a három vérsejttípus, tehát a vörösvérsejtek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék számáról, illetve minőségéről.

A vizsgálat segít abban, hogy milyen a vérképzésben résztvevő szervek jelen állapota, valamint ez a módszer nagyon hasznos segítséget nyújt a vérkép bizonyos változását okozó betegségek, gyulladásos kórképek, vagy parazitás fertőzöttség felderítésében is.

 

Vér biokémia vizsgálata

 

A mérőműszer rendkívül pontos, de nagyon érzékeny is, így javasoljuk, hogy amennyiben ilyen célból érkeztek a rendelőbe, akkor az mindenképp éhgyomorra történjen. Ezzel a vizsgálattal az állat legfontosabb szerveinek funkcióját tükröző paraméterek szintjének megállapítására kerül sor kis mennyiségű vérmintából, egy biokémiai automata segítségével.

 

 

Bélsár vizsgálat

 

Háziállatainknál javasolt félévente bélsár vizsgálatot végezni. Még a leggondosabban tartott állatoknál is előfordulhat, hogy megfertőződnek, így nem árt megfelelő időközönként makroszkópos és mikroszkópos vizsgálatot végezni, különös tekintettel arra, hogy a kutyák bélsarában fellelhető féregpeték a gyerekekre is veszélyt jelentenek! A vizsgálat során a bélsárral spontán ürülő férgek, féregízek, féreg peték, vagy egysejtű kórokozók kimutatását tudjuk elvégezni. A viszgálat elvégzéséhez szükségünk van a tulajdonos által behozott friss bélsár mintára. Krónikus hasmenés esetén szükség lehet a bélsár bakteriológiai vizsgálatára is.

Cicák esetében az orsóférgesség gyakran okoz hasmenést. A kutya orstorférge a vastagbélben élősködik. Fontos, hogy a férgesség csak laboratóriumi vizsgálat során derül ki, otthoni körülmények között erről nem tudunk meggyőződni, szabad szemmel sajnos nem láthatóak. 
 

 

Bőrkaparék mintavétel

 

Ha az állatnál rendszeresen vissszatérő viszketegséget, testén bőrgyulladást, szőrén elváltozásokat észlelünk, akkor szükség lehet egy bőrkaparék vizsgálatra, melynek során parazitákat, gombát, baktériumot keresünk, és egyúttal rezisztencia vizsgálatot is végezünk. A vizsgálat segít abban, hogy az állat minél rövidebb időn belül megkaphassa a leghatékonyabb kezelést.

 

Citológiai vizsgálatok 

 

A citológiai vizsgálat az egyik leggyakoribb orvosi mintavételi eljárás, amely daganatok, gombás- vagy bakteriális fertőzések és más megbetegedések kimutatására is alkalmas. 

A mintavétel során attól függően, hogy mely szervből veszünk mintát különböző mintavételi technikákat alkalmazunk.

A lefertőtlenített területet egy vékony tűvel megszúrjuk, mintát veszünk, majd különböző festési eljárásokat alkalmazva megfestjük és mikroszkóp segítségével megvizsgáljuk.

 A vizsgálatok során fény derülhet arra, hogy egy gyulladásos folyamat eredményét látjuk éppen, vagy sajnálatosan egy daganatos elváltozásét. 

A kenet, melyet vizsgálatnak vetünk alá származhat vérmintából és testűri folyadékból is.

A citológiai vizsgálat tehát összefoglalva egy olyan diagnosztikai eljárás, mely nagyon gyors és fájdalommentes, bármikor elvégezhető, segítségével a lehető legrövidebb időn belül képet kapunk kedvencünk egészségügyi állapotáról. 

 

Idős kutyák felmérő vizsgálata

 

Mikor számít egyáltalán idősnek egy kutya?

A különböző fajtáknál nem egyformán hat az idő múlása. Általában a kisebb testű kutyák hosszabb életkort élnek meg, mint  nagytestűek, és az is megfigyelhető, hogy a keverék kutyusok is tovább élnek, mint a fajtatiszta állatok. Időskori problémák lehetnek például az ízületi betegségek, az elhízás, cukorbetegség, daganatos megbetegedések, a vese betegségei, szívbetegségek, a fogak állapotának romlása is. Hogy a kiskutyánk minél szebb és tartalmasabb időskort élhessen meg, szükség van rendszeres állapotfelmérésre. Például egy közepes testű kutyus 9-11 éves kora között már idősödőnek számít, így rá már érdemes a gazdinak odafigyelni, hogy a fenti problémákat ne csak kezelni legyen módunk, hanem megelőzni is a rendszeres állapotfelméréssel. 

 

 

Macskák FeLV-FIV tesztje

 

Létezik egy úgynevezett FeLV vírus, ami súlyos betegségeket okozhat a cicáknál.  A daganatos megbetegedések, az immunrendeszer legyengülése, vagy csontvelő nem megfelelő működésének a hátterében gyakran ez a vírusfertőzés áll. Ez a Macska Leukózis, amire egyes cicák fogékonyak leheetnek. 

A másik ilyen vírus a Macska Aids Vírus (FIV), ami harapás, tesnedvek cseréje útján terjed, de a macskamama is átadhatja kölykének. Jó hír azonban, hogy emberre nem veszélyes.  Kis háziállatunkra viszont annál inkább, mivel kezdetben nem mindig jelentkeznek a tünetek, csak később okoz vérszegénységet, állandó fertőzéseket, és gyakran eredményezi az immunendszer nagy mértékű legyengülését is. 

 

 

Pajzsmirigy vizsgálat

 

A pajzsmirigy az egyik legfontosabb - anyagcsere folyamatokért felelős - hormontermelő szerv. Ha a működésében zavar lép fel, az a többi szervre is komoly problémákat hárít. Befolyásolja az emésztést, az étvágyat, hatással van az állat súlyára és a szaporodóképességére is.  A pajzsmirigy hormonok mérésével, pajzsmirigy-izotópvizsgálattal egy reális képet kaphatunk, hogy mi állhat a panaszok, az esetleges daganatos elváltozások hátterében. 

 

Progeszteron szint mérés

 

A progeszteron szint mérése vérből vett minta alapján történik. A méréssel lehetőség nyílik a fedeztetés és a mesterséges megtermékenyítés időpontjának legoptimálisabb kiválasztására, mindemellett  kontrollálni tudjuk a vemhesség biztonságos lefolyását.

 

Szövettani vizsgálatok

 

Szövettani vizsgálattal a leghatékonyabban diagnosztizálhatóak a daganatos - és bőrgyógyászati elváltozások. A vizsgálathoz a mintavétel javarészt altatásban történik a műtét során eltávolított szervekből, bőrből, kinövésekből, stb., de ide tartoznak az endoszkópos vizsgálat során vett minták is.  

 

Szívféreg, bőrféreg szűrés

 

Ez a kutyákat sok esetben halálos veszéllyel fenyegető betegség a szúnyogok által terjed, amik elsősorban vízpartok környékén jelennek meg nagy számban a tavasz-nyári szezon kezdetével. A megelőzés elengedhetetlen fontosságú: a betegség teszttel kimutatható, így a kedvencek megóvása érdekében nagyon fontos évente elvégeztetni a szűrővizsgálatot, valamint gondoskodni a szúnyogok elleni védekezésről! Sajnos a betegség akár halálos kimenetelű is lehet. A szívférgességet a Dirofilaria immitis nevű kórokozó terjeszti. Veszélynek vannak kitéve a kutyák, ritkábban a cicák és a vadászgörény. A féreg mérete elérheti a 40 cm-t is, és évekig (7-10) is él, utódai a szúnyogok segítségével jutnak el más állatokba.  

A bőrférgesség is egy komoly megbetegedés, amit szintén a szúnyogok terjesztenek. A Dirofilaria repens nevű fonálféreg okozza, a hasüregben él, ott szaporodik.

Rendelőnkben ezek a betegségek is pár perc alatt kimutathatóak, továbbá arra is fény derül, hogy volt-e az állatnak korábban ilyen fertőzése. 

 

Vizeletvizsgálat

 

Vizelet analízis során kémiai, mikroszkópos és indokolt esetben bakteriológiai vizsgálatot is végzünk. A vizsgálat elvégzésével a veseműködésről és a húgyutak állapotáról kaphatunk átfogó képet. 

 

 

 

Kisállatshop

Minden egy helyen!

Bővebben

Rendelőnkben speciális gyógytápok, bolha és kullancsirtó szerek, egyéb parazita ellenes készítmények, vitaminok, csont és izület védők is kaphatóak, hogy boltokba rohangálás helyett minél többet lehess a kis kedvenced mellett.

Microchip, állatútlevél

Hogy soha ne veszítsd szem elől.

Bővebben
 • Mikrochip beültetés
 • Állatútlevél kiállítása ( helyben 30 percen belül)

Mikrochipet ma sokféle okkal és indokkal lehet használni, azonban kétségtelen tény, hogy ezek között a leghasznosabb –és egyben a leglátványosabb- az elkóborolt, elveszett állatok mielőbbi hazajuttatása. Sokan még nem is tudják, hogy egy mikrochippel rendelkező, megfeleloen regisztrált kutyáról optimális esetben a megtalálást követően 5-10 perc alatt kideríthető, hogy ki a gazdája! Aki még nem veszített el kutyát, az nem tudja, mivel is jár az! Az idegeskedés, a kutya keresésére fordított idő és pénz, és nem utolsó sorban az, amit a kutya ez alatt átél –csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések- megspórolható egy pár ezer forintos eszközzel, ami nem más, mint a mikrochip és annak regisztrációja.

 

Hogyan néz ki a microchip?

 

A mikrochip rizsszem nagyságú eszköz, melyet egy első látásra hatalmasnak tűnő, injekciós tűszerű eszközzel az állat bal oldali nyak bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén –ez Európában a nyak bal oldala- szépen megtapad. Fontos tudnivaló, hogy a mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, csak egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort

 

Mire szolgál a mikrochip? Hogyan ültetik be a mikrochipet?

 

A mikrochip a tartós azonosítás céljából alkalmazott legelterjedtebb módszer az állatoknál. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete a korábban alkalmazott tetoválás helyett 3 éve áttért a microchipes jelölésre, hiszen a tetoválás a legtöbb esetben olvashatatlanná válik egy idő után. Így ha Ön törzskönyvezett kutyát vásárol, jó eséllyel már microchippel lesz jelölve. Az uniós ajánlás alapján országonként az illetékes minisztérium -nálunk az FVM- szabályozza részletesen a kedvtelésbol tartott állatok szállítására, tenyésztésére vonatkozó kérdéseket, ennek kapcsán az egyedi azonosításukat is. Európában egységesen az ISO 11784 szabványnak megfelelo mikrochipet kell alkalmazni. A legrészletesebb információt a Magyar Allatorvosi Kamara Mikrochip Szabályzata és a Veszettség oltási 164/2008 (XII.20) FVM rendelet adja meg. A mikrochip beültetése egy fájdalommentes, 2 perces procedúra, amelyet azonban csak az arra felhatalmazott állatorvos végezhet el, a nyak bőre alá.

 

 

Hogyan olvassák le a mikrochipet?

 

Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb aktuális tartózkodási helyének a meghatározására! A leolvasó is csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel, így attól sem kell tartani, hogy az áruházi lopásgátló kapuk követnék az eb mozgását. Kutyák és macskák hiteles beazonosítására szolgál a bőr alá helyezett mikrochip. Célszerű minden állatot ilyen módon megjelölni, mert amikor egy állat elveszik, akkor annak beazonosítását a videón látható módon végezheti el az állatorvosi praxis vagy a menhely. A mikrochippezett kedvenc állat tulajdonosa ily módon gyorsan megtalálható.

 

Az állatútlevél célja, hogy a kedvtelésből tartott állatokat (kutyát, macskát vagy vadászgörényt) gazdája karantén nélkül is átvihesse az egyik EU-országból a másikba. Az igazolvány tartalmazza az állat és tulajdonosa azonosító adatait, az állat védőoltásait, egyéb kezelését és minden, az állat egészségére vonatkozó lényeges információt. Az igazolvány elsősorban az EU egész területén előírt veszettség elleni oltás megtörténtét bizonyítja: tartalmazza az utolsó veszettség elleni védőoltás dátumát, az oltóanyag számát, lejáratának idejét, gyártási számát. Ezen kívül az egyéb oltások igazolásai is benne vannak, továbbá van egy, a klinikai vizsgálattal és hitelesítéssel kapcsolatos rovata is, így alkalmas arra, hogy az állatútlevelet az olyan országokban, ahol az előírások szigorúbbak, sőt az Unión kívüli is felhasználjuk.

 

Mi a teendő, ha a nyaralásra a kedvencünket is magunkkal szeretnénk vinni?

 

Ha kutyánk van, nem csak a saját nyaralásunkat kell megtervezni, azt is el kell dönteni, mit csináljunk ebünkkel. Szerencsés esetben valamely családtag, vagy szomszéd vigyáz az állatra. Ilyenkor is érdemes az etetési szokásokat, egyéb teendőket átbeszélni, kérdés, vagy baj esetére telefonszámot hagyni. Érdemes előzetesen személyesen feltérképezni a lehetséges kutyapanziót, a tartási körülményeket, nehogy az esetleges problémák az elutazás pillanatában adódjanak.

Egyre többen nyaralásra is magukkal viszik kedvencüket. Nem árt, ha hozzászoktatjuk a kutyát az autózáshoz. Legyen egy állandó helye a kocsiban, legjobb egy viszonylag zárt rész, nehogy hirtelen fékezéskor ide-oda röpködjön az utastérben. Kaphatóak már biztonsági felszerelések kutyák részére is. Utazás közben rendszeresen álljunk meg, itassuk meg az ebet, hagyjuk, hogy a dolgát elvégezze, használjunk pórázt az idegen helyen. Néhány kutya és főleg macska idegesen viselkedik utazáskor, nekik nagyon biztonságosan alkalmazható állatgyógyászati nyugtatót tudunk adni. Náluk is létezik az utazási betegség, émelygés és hányás léphet fel. A nyári melegben előzzük meg a hőgutát, ha megállunk, mindig tekerjük le résnyire az ablakot, hosszan ne hagyjuk az autóban az állatot. Nem helyes viszont, ha nyitott ablaknál utazik a kutya, a huzat igen gyakran kötőhártya-gyulladást okoz, de az autó „légkondi” használata is komoly problémákat tud okozni.

Ha külföldre utazunk állatútlevélre is szükség lesz, ami állatorvosnál beszerezhető. Ez egy negyedórás adminisztrációval, azonnal kiállítható okmány, a kutya egész életére használható, érvényességét évente, a kötelező veszettség elleni oltás bevezetésével nyeri el. Kötelező még mikrochip beültetése az állat egyedi azonosíthatóságához. A művelet egy vastagabb tűvel beadott injekciónak felel meg. Az eb adatai egy interneten keresztül bárhol elérhető, nemzetközi nyilvántartásba kerülnek, ami elveszés esetén is hasznos lehet.

Végezetül még a dirofilariosisit és a leishmaniosist nevű betegséget említeném, olasz, spanyol, görög területeken, Horvátország délibb részein fordul elő. Kutyákon gyógyíthatatlan bőr- és zsigeri (máj és vese) betegséget okoz, lepkeszúnyogok terjesztik. Fontos a megelőzés, patikánkban beszerezhetőek a szúnyogokat megfelelően távoltartó cseppek és nyakörv.

Terápiás kutyamasszázs

Véleményem szerint a kutyák masszírozása nem egyezik meg a mindennapi simogatással, dögönyözéssel, annál jóval többet jelent. Elsőre csupán csak kényeztetésnek tűnhet, de egy jó masszás megnyugtatja a kutya idegrendszerét, minimalizálja a sérülések lehetőségét, melyeket játék közben, feszült izmokkal szerezhet. Mindemellett jelentős mértékben javítja a keringést, a vérnyomást, az emésztést és erősíti az immunrendszert. A Terápiás kutyamasszázs elsősorban rehabilitációs jelleggel működik, tehát segít az olyan kutyákon, akik valamilyen okból kifolyólag (pl. baleset, műtét, traumás, vagy idegi sérülés miatt) rehabilitációra szorulnak, illetve genetikailag kialakult betegségekkel rendelkeznek, mint a dysplasia, vagy az öregkori ízületi problémák.

Bővebben

Mi is az a terápiás kutyamasszázs?

 

A terápiás masszázs a test lágy szöveteinek manipulálása speciális technikák segítségével, amelyek magukban foglalják a tartást, a szövetek mozgatását és a nyomás alkalmazását különféle módokon.

 

A kutyák megfelelő pontokon történő masszírozása jó fájdalomcsillapító lehet az ebnek, vagy például az izomfeszültség, lágy szövetek csomóinak és izomgörcseinek enyhítésére is szolgál. Többek között mentális problémákra is pozitív hatással van, vagy a vérkeringést is javíthatja, de leginkább a kutya mozgásszervi rendszerét lehet vele kondicionálni.

 

Mikor alkalmazható terápiás kutyamasszázs? Dysplazia, izomsorvadás, izomgörcs, műtétek utáni terápia, intenzív mozgások után (sportkutyáknál) időskori, vagy egyéb mozgásszervi bajok, keringési, emésztési, légzőszervi, és pszichés panaszok esetén. 

 

Mikor nem alkalmazható kutyamasszázs?

Amikor a kutyának nyílt sérülése van, törése, vagy csak fájdalmat érez valamelyik testrészében. Véralvadási problémákkal küszködő ebeknél is óvatosan kell alkalmazni.

 

A masszázs felépítése különböző részekből áll:

A kezdés és a végső mozzanatok mindig a lágy simogatást jelentik a fejtetőtől egészen a farok végéig, hogy segítse a masszőr a kutya ellazulását, és felmérje a kutya állapotát, feltérképezze a csomók, duzzanatok helyét, majd különböző erősségű gyúrásokat alkalmaz a megfelelő helyeken, hogy ellazítsa a bőr, és az izomszövetek különböző rétegeit. Egy-egy kezelés akár fél óránál is tovább tarthat.

 

A masszázs során a sejtek öngyógyító ereje újraaktiválódik, kis kedvenced újra kirobbanó formában lesz!

Kutyakozmetika

Miért fontos a kutyakozmetika?

A kutyakozmetika sem elsősorban az esztétikáról szól az állatok esetében, hiszen komoly egészségügyi problémákat és fertőzésveszélyt jelenthet az elhanyagolt szőrzet vagy a hosszú karom, amelyekben jobban megtelepednek a kórokozók. A kutyakozmetika vagy kisállatkozmetika azért jött létre, hogy a társállatainkat rendezetten, tisztán és egészségesen tudjuk tartani. Rendelőnkben a kis kedvenced teljes körű gondoskodást kap hozzáértő szakemberek által. Minden fajtának szüksége van az ápolásra, a kínai meztelen kutyától kezdve a francia bulldogon át, egészen a bobtail-ig.

Bővebben

A kutya nyírása:

 

A legtöbb esetben a nyírás miatt keresik fel az emberek a kutyakozmetikust. Szeretnének egy ápolt és rendezett külsőt a kisállatnak. Ilyenkor a kozmetikus a kívánt méretre és formára igazítja a szőrzetet. Fontosak az évszakok is a nyírásnál, mivel a nyári nagy melegben érdemesebb rövidebb szőrre váltani, hogy könnyebben el tudják viselni a forróságot a háziállataink.

A hosszabb szőrű kutyáknak a nyírása kifejezetten ajánlott a csomósodás és a kosz lerakodásának megelőzése érdekében, valamint, hogy külseje szép és formás legyen. A rövid szőrűeket érdemes aljszőrszedés végett kozmetikáztatni, megelőzve az otthoni szőrhullajtást.

A szálkás vagy drótos szőrzetű kutyákat pedig szakszerű trimmelésben részesítik, mely az érett fedőszőrzet kiszedését foglalja magában. Ennek köszönhetően frissül fel a kutya bőre és szőrzete, mivel teret engedünk az új és egészséges szőrszálak növekedésének.

 

Karomvágás, fültisztítás és szemtisztítás:

 

Az általános egészségügyi ápoláshoz hozzátartozik a fülek és a szemek tisztítása, valamint a karomvágás is. Vannak olyan fajtájú ebek, amelyeknek szőr nő a hallójárataikban. Ezeket a szőrszálakat fülszőr epiláló por és egy csipesz segítségével szakszerűen távolítja el a kozmetikus, melynek köszönhetően megelőzhető a fülgyulladás. A kezelés után fültisztító folyadékkal törlik ki a külső hallójáratban felgyülemlett fülzsírt és koszt.

 

Végezetül, ha a gazdi kéri, akkor a kutyus jutalma egy pár fújás kutyaparfüm, amely garantáltan üde és finom illatot kölcsönöz a kedvencünknek.